onsdag 3. mars 2010

Mer dukkeklær, mønster til kjole til joykdukke

og DER fikk Lisalii sydilla igjen. Det var bare den siste bøygen med bestillinger som måtte gjøres unna, så blomstret kreativiteten. Og nå er det jo dukketøy det går i. Lille Anna får stadig nytt tøy, hvor mye klær trenger egentlig en dukke?? Mye! Uansett, jeg har sydd to hjelmluer og en liten sommerkjole. Her kommer bilder og forklaringer. Både luene og kjolen er utrolig lett å sy! Hjelmluene er forminsninger av hjelmluene i "Børnetøj du selv kan sy". Kjolemønsteret er mitt eget. Først en liten retrolue:
Den synes kanskje ikke så godt på bildet? I allefall er dette en ideell måte å bruke opp stoffrester og skråbåndrester på. De irriterende restene av skråbånd som er for lange til å kastes og for korte til å brukes..

Etter denne luen fikk jeg virkelig blod på tann på dukketøyfronten, og fant ut at Lilla Anna trenger jo et lite sommersett nå som det går mot varmere tider:
Så da ble det et lite "jordbærsett" med noen fine bånd jeg hadde liggende.
Her kommer oppskriften på kjolen: (denne er altså til den joykdukken som heter Anne, det finnes jo flere typer av dem.)

1. Klipp to like rektangler i 25*10 (11,12)cm. Min kjole er 10 cm, og jeg synes den ble litt kort. Legg opp en ca en halv cm langs den lengste kanten. På begge rektanglene. (det som blir nederst på kjolen.)

2. Sy en søm ca en halv cm inn på stoffet langs den andre langkanten på begge rektanglene. Bruk rettsøm med den lengste stinglengden og IKKE sy frem og tilbake og fest tråden i begynnelsen og slutten. La det henge litt igjen av sytråden når du klipper den av på slutten.

3. Dra i trådendene slik at stoffet rynker seg, dra til stoffet er ca 17 cm. Da vil det se slik ut:


4. Nå syr du en søm over rynkene slik at de skal holde seg. Slakk opp på trykkfoten, gjerne på det slakkeste når du syr over rynkene slik at de ikke blir "presset" bortover.

5. Sy de to stykkene sammen i kortkantene (du kan jo selvfølgelig være mer nøyaktig enn meg og kante rundt med sikksakk først. Sikkert lurt, men jeg er ikke tålmodig nok..) Og vips har du et lite skjørt. Det skal da se nogenlunde slik ut:


6. Nå syr du på enten et bånd, et smalt tøystykke el rette mot rette langs øverste kant av stoffet. Hvis skjørtet ditt er 34 cm i omkrets (hvis du rynket det til 17 cm) så klipp båndet 35 cm. Da har du 1 cm igjen i endene av båndet slik at de kan skjøtes. Slik ser det ut da:

7. Nå skal du lage stropper til kjolen. Hvor lange de skal være avhenger litt av hvor bredt båndet rundt magen er. Mitt "magebånd" er ca 3,5cm bredt. Så jeg klipte stroppene på kjolen 11 cm lange. Sy på stroppene rette mot rette. Kjolen vil da se slik ut:

8. Kle kjolen på en blid og fornøyd joyk dukke, dukken vil da se slik ut:

9. Hvis du ennå ikke er lei kan du sy en matchende liten hjelmlue. På varme dager kan den knyttes bak nakken for å holde håret oppe fra en varm dukkenakke:
Lykke til:)

Ps, jeg blir veldig glad for tilbakemeldinger på mønsteret. Jeg blir i det hele tatt veldig glad hvis noen prøver seg på denne kjolen, så gi et lite pip i kommentarfeltet. Hvis har et bilde av din joykdukke i denne kjolen, så er det utrolig koselig om du sender det så kan jeg poste dem etterhvert:)

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails